Salarisonderhandelingen

Ieder bedrijf is op zoek naar gemotiveerde werknemers. Veel werknemers zijn te motiveren met fijne werkomstandigheden en een mooi salaris. Onderhandelingen zijn hierbij vaak onvermijdelijk. Zorg voor een gezonde onderhandeling met visie voor de lange termijn en verlies de secundaire arbeidsvoorwaarden niet uit het oog!

Do’s en don’ts
Veel werknemers zien er tegen op te praten over wat ze gaan verdienen. Ga daarom als werkgever met een open houding de salarisonderhandelingen in. Bij salarisonderhandelingen bestaan geen winnaars of verliezers, het gaat om de conclusie die u samen bereikt. Houdt in uw achterhoofd dat, wanneer een van de twee partijen het gevoel heeft zich te hebben ‘overgegeven’, beide partijen op lange termijn hiervan nadelen zullen ondervinden.

Do’s Don’ts
Probeer er achter te komen wat de sollicitant in zijn huidige functie verdient. Baken de onderhandelingen niet af met woorden als ‘bedrijfsbeleid’ en ‘onmogelijk’. Daag de kandidaat uit zich te onderscheiden van de competitie.
Zorg voor een goede voorbereiding en kennis van lonen bij andere bedrijven voor vergelijkbare posities. Ga niet direct in op een eerste bod. Er is vrijwel altijd onderhandelingsruimte.
Wees voorbereid op vragen waarom de betreffende functie in een bepaalde loonschaal is ingedeeld. Vermijd de vraag: ‘op wat voor salaris hoop je?’
U zet de kandidaat hiermee onder druk om ter plekke een bedrag te bedenken.
Zorg ervoor dat u het beoogde salaris eerst met de afdeling financiën afstemt. Maak geen beloftes die u niet waar kunt maken.
Geen overeenstemming over het bruto salaris? Overtuig met secundaire arbeidsvoorwaarden! Probeer intensieve onderhandelingen niet in één dag af te ronden. Het gaat niet om de snelheid van de onderhandelingen, maar om het resultaat ervan. Gebruik de tijd in uw voordeel. Vraag tijd om na te denken of ruggespraak te houden met een adviseur.

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Creëer ruimte op de salarisonderhandelingen met secundaire arbeidsvoorwaarden. Doe dit door te belonen, het bieden van flexibiliteit of aanreiken van extra services vanuit het bedrijf. Enkele voorbeelden:

Beloning Flexibiliteit Extra service
Commissies Extra vakantiedagen (Interne) opleidingen
Winstdeling Flexibele werktijden Pensioen
Aandelen Casual kleding Auto van de zaak
Reiskostenvergoeding Thuiswerken Kinderopvang
Provisie Flexwerken Sportschool
Welkomstpremie Open office (Gratis) lunch
Bonusregeling
Dertiende maand
(Vrijdagmiddag)borrel

Nog een laatste onderhandelingstip: u kunt natuurlijk met meerdere kandidaten onderhandelen, maar ga alleen dieper op bepaalde zaken in als u daadwerkelijk potentie ziet in een verdere samenwerking.