Effectief werven begint met een goede vacaturetekst

Wist je dat vacatureteksten door een op de vijf sollicitanten als onduidelijk worden ervaren? Vooral omdat de functieomschrijving verwarrend wordt gevonden. Maar ook omdat belangrijke informatie vaak ontbreekt.

Heel zonde, want een vacaturetekst is de belangrijke eerste stap in het vinden van de juiste kandidaat.

In dit artikel geven we daarom de belangrijkste tips voor het schrijven van een goede en effectieve vacaturetekst. Plus een heel praktisch voorbeeld van een wervende vacaturetekst.

 

Het belang van een goede vacaturetekst

Vacatureteksten zijn nogal vaak het ondergeschoven kindje in een recruitmentproces. Veel vacatures lijken even snel in elkaar gezet zonder het doel ervan voor ogen te hebben. Alsof het echte werk pas daarna begint.

Niet verstandig, want de vacaturetekst vormt de basis van een succesvolle werving en kan juist veel werk uit handen nemen.

Een goede vacaturetekst zorgt voor:

 

  • Geschikte kandidaten – Door duidelijk te omschrijven wat de functie inhoudt en de eisen scherp te stellen, is de kans groter dat alleen die precies die mensen reageren die voldoen aan het profiel.
  • Tijdswinst – Een goede voorselectie scheelt ook veel tijd. Want het aantal sollicitaties van ongeschikte kandidaten wordt nu een stuk minder, zodat je minder hoeft te lezen en af te wijzen.
  • Goede employer branding – Een vacaturetekst is een van de uitingen die bijdragen aan een werkgeversmerk. Het is de uitgelezen plek om je te onderscheiden van de concurrenten door te vertellen wat jou als bedrijf bijzonder maakt. (Leestip: Het belang van employer branding)

 

Voorbeeld vacature

Voor de opzet van een vacaturetekst zijn meerdere indelingen te bedenken die geschikt zijn. Wij geven hieronder een voorbeeld waarvan wij weten dat die op een snelle en gerichte manier de aandacht van de lezer trekt.

 

 

We lichten de punten uit dit vacaturevoorbeeld kort toe

A – Functietitel

De functietitel moet een duidelijke en herkenbare titel zijn die mensen herkennen en waar ze op zoeken. Hou de titel vervolgens zo kort mogelijk en voeg geen onnodige adjectieven toe als ‘ervaren’, ‘enthousiaste’, ‘communicatieve’. Werkzoekenden zullen nooit op deze woorden zoeken, dus het schaadt de vindbaarheid alleen maar.

Tip: Je kunt wel de branche toevoegen, omdat dat ook een zoekactie kan zijn en omdat dat de functie direct verduidelijkt. Bijvoorbeeld: ‘accountmanager chemie’.

B – Elevator Pitch

Wil je meteen opvallen met een aantrekkelijk onderdeel van de functie of van jouw bedrijf, zet dat dan bovenaan. In een paar korte zinnen vertel je waarom dit de ideale baan is voor jouw doelgroep en waarom het voor hen verstandig is om verder te lezen.

Tip: Laat zien wat jullie bijzonder maakt. Die wekelijkse borrel, de ruime opleidingsmogelijkheden, die toffe lease-auto? Ook kun je hier al harde criteria noemen die verder lezen voor ongeschikte kandidaten juist afremt. (Leestip: Help, ik krijg te veel reacties op mijn vacature!)

C – Functie-omschrijving

Het probleem is dat de functieomschrijvingen vaak veel te algemeen zijn of te veel bedrijfsjargon bevatten. Ons advies: hoe concreter hoe beter. ‘Telefonische ondersteuning geven’ is niet voldoende. Maak duidelijk aan wie of wat die ondersteuning wordt gegeven.

Tip: Laat de afdelingsmanager bij wie de kandidaat komt te werken een gemiddelde werkdag beschrijven van uur tot uur. Focus je in de vacaturetekst op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden waar iemand 80% van de tijd mee bezig zal zijn.

D – Functie-eisen

Probeer de zogenaamde soft skills te vermijden. Dat zijn de vaardigheden die moeilijk te meten zijn op basis van iemands cv. En niemand zal zeggen dat hij ze niet heeft. Richt je op de hard skills, zoals werkervaring en opleiding.

Durf keuzes te maken bij het opstellen van functie-eisen. Zeker als je in een markt zit met veel aanbod, kun je met gerichte eisen de instroom beperken. Als je liever hebt dat die salesmanager ook ervaring heeft met de chemische branche, eis dat dan.

Levert het te weinig respons op, dan kun je dat altijd nog wijzigen. (Leestip: Help, ik krijg te weinig reacties op mijn vacature!)

Tip: Kijk uit met het woordje ‘pre’. Sommige mensen zien dat als een vereiste en zullen daardoor afhaken. Is de respons laag, denk er dan over om die pre te schrappen. Zeker als bij navraag blijkt dat geen harde eis is.

E – Bedrijfsinformatie

Omschrijf hier wat het bedrijf doet en waar het is gevestigd. Maar vooral: waarom zou men hier willen werken? Wat maakt jouw bedrijf zo interessant? Heeft het een lange historie, is het innovatief, duurzaam of een uniek familiebedrijf? Of maakt het net een grote groei door?

Tip: Hou het kort. Voor meer informatie kun je altijd verwijzen naar de website of bedrijfspresentatie. Of een toffe bedrijfsvideo!

F – Voorwaardenpakket

Vraag niet alleen, maar bied ook veel. Hierbij gaat het in eerste instantie om de wensen van de doelgroep. Vinden die salaris belangrijk, dan is dat zeker verstandig om te noemen. Het liefst met echte bedragen. En vergeet ook uw secundaire arbeidsvoorwaarden niet (13e maand, lease-auto, bonussen, goede pensioenregeling)

Leestip: Employer branding: vergeet het salaris niet

Niet iedere doelgroep zal geld het belangrijkste vinden. Anderen hechten weer meer aan flexibele werktijden, kinderopvang, vakantiedagen of de mogelijkheid om parttime te werken.

Tip: Ook het vooruitzicht op een vast contract kan mensen extra motiveren om te solliciteren. Bied jij die mogelijkheid, vergeet het dan niet te benadrukken.

G –Reageren + contact

Hier draait het uiteindelijk allemaal om: de reageerbutton. Zorg daarom dat die zo duidelijk mogelijk zichtbaar is met een goede call to action. Liever een button die naar een sollicitatieformulier verwijst dan een e-mailadres. Niet iedereen heeft Outlook, dus dan moet men het adres weer kopiëren uit de tekst en dat zijn alleen maar drempelverhogende handelingen.

In ons voorbeeld staat de sollicitatie-button prominent bovenaan, maar verwijzen we er nog wel naar in de tekst onderaan. Ook geven we de optie om gewoon te mailen.

Tip: Noem altijd een contactpersoon waar de kandidaten terecht kunnen met vragen. Zet geen algemeen info-adres neer, maar een concrete naam met een persoonlijk emailadres. Dat maakt het persoonlijker.

Let op de lengte

Tot slot nog even iets over de lengte. Daar worstelen veel recruiters mee. Aan de ene kant wil je de potentiële kandidaat zo uitgebreid mogelijk informeren, aan de andere kant wil je hem niet wegjagen met een te lange lap tekst.

Maar wat is de ideale lengte? Wat ons betreft bestaat die niet, maar doe je er goed aan om hem zo kort mogelijk te maken, zonder in te boeten op jouw verhaal. Eén A4’tje is mooi, maar anderhalf kan ook nog wel.

In dit artikel over de lengte van een vacaturetekst geven we 7 punten waar je op moeten letten.

Trek de juiste kandidaat aan met je vacaturetekst

Een goede vacaturetekst is van cruciaal belang bij het aantrekken van potentiële kandidaten en het versterken van het bedrijfsimago als aantrekkelijke werkgever. Heb je de vacaturetekst op orde en is het tijd om de juiste kandidaten te werven? Verdiep je dan eens in de Pay-for-Performance vacatures van Monsterboard. Hiermee worden jouw vacatures zichtbaar bij de juiste kandidaten, met een grotere focus op de vereiste vaardigheden, titels en locaties. Hierdoor worden geschikte kandidaten binnen no time bereikt tegen lagere kosten dan traditionele vacatures!

Meer weten: