1. Recruitment tips
 2. Wervingsadvies
 3. Kandidaten aannemen
 4. Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek
Een goed sollicitatiegesprek bestaat uit de juiste verhouding tussen goede voorbereiding en spontaniteit.

Er zijn vragen waarvan van te voren vaststaat dat u ze beantwoord wil hebben door de kandidaat:
 • Aan welke eisen moet de kandidaat voldoen?
 • Welke technische vakkennis, ervaring en persoonskenmerken dient hij te bezitten?
 • Past de sollicitant in het team en de bedrijfscultuur?
Er zijn ook zaken die tijdens het sollicitatiegesprek naar voren komen. Volg de onderstaande tips om tot de ideale mix te komen.

De opening van het sollicitatiegesprek
 • Stel kandidaten op hun gemak.
  Veel werkzoekenden zijn zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, doe dus uw best ze gerust te stellen. Zorg ervoor dat elke kandidaat bij binnenkomst wordt opgevangen en indien nodig naar de ruimte wordt gebracht waar zij hun sollicitatiegesprek hebben. Begin niet gelijk met het stellen van moeilijke vragen, houd het nog even luchtig.
 • Stel de leden van de sollicitatiecommissie kort voor.
  Vertel kort wie ze zijn, welke functie ze bekleden en waarom ze bij dit sollicitatiegesprek aanwezig zijn.
 • Geef kort de opbouw van het sollicitatiegesprek aan.
 • Ga niet te veel af op een eerste indruk.
  We hebben ze immers allemaal wel eens ontmoet: mensen die niet gelijk een verpletterende eerste indruk maakten, maar toch hele goede werknemers bleken te zijn. Zorg ervoor dat u deze ruwe diamanten niet verkeerd beoordeelt, neem uw tijd om er achter te komen wat voor kwaliteiten uw kandidaat in huis heeft.

Informatie-uitwisseling tijdens het sollicitatiegesprek
 • Vertel de kandidaat wat over de functie.
  U wilt zelf natuurlijk niet te veel aan het woord zijn, maar het is goed om het sollicitatiegesprek te beginnen met een korte uitleg over wat de functie inhoudt. Benoem daarbij de belangrijkste verantwoordelijkheden en werkzaamheden, dit geeft kandidaten de kans om te reageren met relevante voorbeelden en antwoorden.
 • Wees niet bang om te improviseren.
  Bereid uw vragen voor, maar onthoud dat u niet alleen die vragen hoeft te stellen die u voor het sollicitatiegesprek bedacht heeft. Ga in op dingen die de kandidaat vertelt, en stel vragen naar aanleiding van hun verhaal.
 • Luister naar uw gesprekspartner.
  Als u heel de tijd zelf aan het woord bent, kunt u moeilijk een beeld krijgen van uw kandidaat en zijn kwaliteiten. Probeer slechts 20 procent van de tijd te praten, besteed de andere 80 procent aan luisteren.
 • Maak aantekeningen.
  Natuurlijk is het niet de bedoeling een transcriptie te maken van wat de sollicitant allemaal zegt, maar schrijf belangrijke punten op. Zo kunt u achteraf makkelijker herinneren wat hij in het verleden bereikt heeft en wat zijn kwaliteiten zijn. Deze aantekeningen zullen u achteraf ook helpen bij het vergelijken van verschillende kandidaten.
 • Spoor de kandidaat aan vragen te stellen.
  Dit kan een van de belangrijkste punten van het sollicitatiegesprek zijn, aan de hand van zijn vragen kunt u immers achter de reden komen waarom iemand bij u solliciteert:
  - Is het de sollicitant te doen om de uitdaging van de baan?
  - Misschien is hij geïnteresseerd in uw bedrijf of branche?
  - Of stelt hij alleen maar vragen over salaris en arbeidsvoorwaarden?
  Op het moment dat uw gesprekspartner helemaal geen vragen stelt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen – al helemaal als het gaat om een seniorfunctie. Schrijf de vragen op, en zorg ervoor dat u later terugkomt op vragen waar u niet gelijk een antwoord op heeft.
 • Stel alleen vragen die wettelijk zijn toegestaan.
  Het is erg belangrijk dat iedereen in uw bedrijf die sollicitatiegesprekken voert op de hoogte is van welke vragen wel en niet gesteld mogen worden. Speel het op veilig en stel alleen vragen die aan de functie gerelateerd zijn, voorkom schijn op het gebied van discriminatie. Bedenk dat een sollicitant geen eerlijk antwoord hoeft te geven op vragen die niet zijn toegestaan.
Na afloop van het sollicitatiegesprek
 • Laat de kandidaat weten waar hij aan toe is.
  Een van de meeste voorkomende klachten onder werkzoekenden is dat zij niets meer te horen krijgen na een sollicitatiegesprek. Denkt u een geschikte kandidaat te hebben? Laat hem dan weten wat de vervolgstappen zijn. Als u vindt dat de kandidaat niet geschikt is, eindigt u het sollicitatiegesprek met een positieve noot, houd hem echter niet aan het lijntje. Geef geen valse hoop door te zeggen dat hij een kans maakt terwijl dat niet zo is.
 • Vergelijk uw aantekeningen met die van uw collega’s.
  Bepaal met welke kandidaten u een tweede sollicitatiegesprek zal voeren, en welke afvallen. Wees voorbereid, zorg ervoor dat u argumenten kunt aandragen waarom u vindt dat een bepaalde sollicitant door gaat naar een volgende ronde.
 • Ga bij vervolggesprekken meer de diepte in en leer de kandidaat beter kennen.
  Laat de sollicitant een opdracht uitvoeren, of vraag hoe zij bepaalde werkgerelateerde situaties zouden aanpakken.
Laat een positieve indruk achter
“We moeten ons goed beseffen dat wij het bedrijf net zo goed aan de sollicitant proberen te verkopen als andersom het geval is,” stelt Joan Woodward, assistant vice president bij de Fifth Third Bank. “Het is dan ook belangrijk mensen tijdens het sollicitatieproces goed te behandelen. Net als dat ik geen potentiële klant zou willen verliezen, zo wil ik ook niet dat een sollicitant een negatieve indruk krijgt van ons bedrijf.”

Hoe u met sollicitanten omgaat laat zien hoe u met personeel omgaat.
 • Wees een ambassadeur van uw bedrijf
 • houd professionele sollicitatiegesprekken
 • wees oprecht en eerlijk.
Niet alleen neemt u zo tevreden kandidaten aan, u kweekt ook goodwill bij diegenen die niet worden aangenomen, iets dat bij het vervullen van toekomstige vacatures nog eens goed van pas kan komen.