1. Recruitment tips
 2. Wervingsadvies
 3. Kandidaten aannemen
 4. Effectief werven begint met een goede vacaturetekst

Effectief werven begint met een goede vacaturetekst

Effectief werven begint met een goede vacaturetekst
U zoekt de juiste kandidaat voor uw vacature? Een goede vacaturetekst zorgt voor de juiste respons. Maar hoe schrijft u een goede vacature?

Er zijn een aantal simpele richtlijnen waar elke vacature aan moet voldoen zodat u de juiste kandidaten aantrekt:
 • Aansprekende, duidelijke titel
 • Heldere structuur
 • Spreek de doelgroep aan

Een goede vacature heeft een aansprekende, duidelijke titel


De meeste voor de hand liggende manier om kandidaten aan te spreken, is door de vacature een pakkende titel te geven. Intern mag een functie dan bijvoorbeeld bekend zijn als ‘Grade 2 Global Communications Officer’, maar weinig mensen zullen op deze titel zoeken. Is de kandidaat die u zoekt het type dat als PR Executive zou willen werken? Gebruik dan PR Executive als titel voor uw vacature.

TIP: Als u toegang heeft tot de CV Database kunt u een CV zoeken van een kandidaat die u graag op gesprek zou willen hebben. Kijk wat deze kandidaat als gewenste functie heeft ingevuld. Deze benaming van de functie is waarschijnlijk ook wat hij gebruikt als zoekopdracht.

Breng structuur in de vacaturetekst aan


Er zijn geen regels of wetten die voorschrijven hoe de tekst van een goede vacature er uit moet zien. Verplaats u in uw doelgroep en vraag u af: naar welke informatie is mijn doelgroep op zoek? De volgende elementen mogen in elk geval niet ontbreken:
 • Functieomschrijving – Zorg dat deze tekst de juiste typen kandidaten enthousiasmeert, en dat hier alle informatie in staat om te beoordelen of deze baan interessant is voor de lezer.
 • Functie-eisen - Geef de potentiële kandidaat hier informatie zodat hij kan bepalen of de functie geschikt is voor hem
 • Wat heeft u als werkgever te bieden? – Een mooie kans om u als werkgever te verkopen en aan te geven wat u onderscheidend maakt. Een goed salaris, kwartaalbonus, leaseauto: allemaal punten die een kandidaat motiveren om te solliciteren.
 • Korte omschrijving van uw bedrijf – Beschrijf hier niet alleen wat uw bedrijf doet, maar bijvoorbeeld ook de sfeer.

Om de tekst makkelijk leesbaar te maken is het aan te raden om de alinea’s kort te houden. Gebruik bij opsommingen bullet points voor een duidelijk overzicht. Uiteraard mag ook uw contactinformatie niet ontbreken.

Een goede vacature spreekt alleen uw doelgroep aan


Het opstellen van een goede vacature is net als het verkopen van een product. U moet de ander er van zien te overtuigen dat hij uw product moet kopen, of in dit geval moet solliciteren bij uw bedrijf. Zorg daarom dat u goed weet wat de gewenste kandidaat belangrijk vindt en speel daarop in. Door rekening te houden met de tips hierboven ziet een kandidaat snel of de vacature iets voor hem is of niet. Tot slot nog enkele tips voor de

Tot slot nog enkele tips voor de opmaak en schrijfstijl


De meeste tips liggen voor de hand, maar dat maakt ze niet minder belangrijk.
 • Spreek de lezer in de tweede persoon aan. Gebruik zoveel mogelijk ‘je’ of ‘u’ en zo weinig mogelijk wij.
 • Schrijf actief: “we bieden je goede opleidingsmogelijkheden” plaats van “er wordt je een opleiding aangeboden”.
 • Gebruik de keywords waarvan u denkt dat uw doelgroep daarop zoekt. Zo wordt uw vacature nog beter gevonden.

Monsterboard