1. Recruitment tips
 2. Wervingsadvies
 3. Kandidaten aannemen
 4. Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek
Met een goed sollicitatiegesprek komt u veel te weten over een kandidaat. Gebruik onderstaande tips en leer uw gesprekspartner goed kennen.

Voorbereiding van een sollicitatiegesprek
Maak een lijst met vragen voordat de kandidaat arriveert. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat het sollicitatiegesprek soepeler verloopt en dat u de juiste vragen kunt stellen om de sollicitant snel te leren kennen. Het voorkomt dat u vage vragen stelt die voor de kandidaat moeilijk te beantwoorden zijn.

Kies de juiste sollicitatiecommissie
De manager die direct met het nieuwe personeelslid te maken krijgt, is meestal de juiste persoon om het sollicitatiegesprek te voeren. Als u een klein bedrijf heeft, met één leidinggevende, is het verstandig ook andere teamleden in het sollicitatiegesprek te betrekken.

Overleg van tevoren wie welk onderwerp behandelt. Dit zorgt ervoor dat u meer bruikbare informatie verzamelt over de kandidaat zijn ervaring en vaardigheden.

Luister meer dan u praat
Stel de kandidaat in het begin op zijn gemak door hem een aantal algemene vragen te stellen. Laat hem daarna het meest aan het woord zijn. Begin niet gelijk te praten over het bedrijf en de functie, de kans bestaat dan dat de sollicitant u alleen maar vertelt wat hij denkt dat u wilt horen.

Voorkom standaardvragen
Vragen als “Waar wil je over vijf jaar staan in je carrière?” kunnen rekenen op een uitgekauwd antwoord. Stel liever vragen die uw kandidaat niet verwacht, zodat ze ter plekke een antwoord moeten bedenken. Dit is gelijk een goede test om te zien hoe zij omgaan met dagelijkse uitdagingen.

Drie geschikte voorbeeldvragen:
 • Vertel eens over een keer dat je een nieuwe vaardigheid moest ontwikkelen.
 • Wat is de ergste baan die je ooit hebt gehad?
 • Hoe zou jij iemand motiveren die zijn baan niet goed uitvoert?
Drie vragen die u beter niet kunt stellen:
 • Waar wil je over vijf jaar staan in je carrière?
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Waarom wil je weg bij je huidige baan?
Vergaar bruikbare informatie
Stel praktische vragen. Leg de sollicitant een alledaags functiegerelateerd probleem voor en vraag hem hoe hij de situatie zou oplossen. Dit geeft u een goed beeld van hoe de kandidaat het zou doen in de functie.

Vertel over de gewoontes en cultuur in uw bedrijf
De cultuur en gewoontes in een bedrijf zijn belangrijke zaken die bij een sollicitant meespelen in zijn beslissing een baan wel of niet te accepteren. Vertel daarom altijd hoe deze zaken bij uw organisatie zijn geregeld.
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen een belangrijke doorslaggevende factor zijn. Vertel dus over een eventuele lease-auto, telefoon of laptop van de zaak, pensioenopbouw, flexibele werktijden, mogelijkheid tot thuiswerken enzovoort. Vertel de kandidaat ook over de mogelijke promotiekansen.
 • Vertel over de sfeer en cultuur in uw bedrijf. Wat maakt het plezierig om er te werken? Heeft u een feestcommissie? Zet u zich in voor een goed doel?
 • Zorg ervoor dat een sollicitant u niet alleen op uw woord hoeft te geloven. Laat hem ook eens spreken met een van zijn potentiële nieuwe collega’s zodat hij direct hoort wat het zo plezierig maakt voor uw bedrijf te werken.
Houd de tijd in de gaten
Bedenk van tevoren hoe lang u over een sollicitatiegesprek wilt doen en hoeveel tijd u daar zelf van aan het woord wilt zijn – houd u hier ook aan. Voel uzelf niet verplicht teveel tijd te spenderen aan een ongeschikte kandidaat, maar wees ook niet te bot. Bedenk dat een afgewezen sollicitant zijn ervaringen deelt met zijn netwerk.

Ga voor een tweede sollicitatiegesprek
Nodig geschikte kandidaten uit voor een tweede sollicitatiegesprek. Stel in dit gesprek nieuwe vragen, maar laat ook een aantal vragen uit het eerste sollicitatiegesprek terugkomen om de consistentie in hun verhaal te testen. Aarzel niet een derde gesprek in te plannen als u na de tweede nog twijfels heeft.