Skip to main content
 1. Recruitment tips
 2. Wervingsadvies
 3. Kandidaten selecteren
 4. Tips voor een goed sollicitatiegesprek

Tips voor een goed sollicitatiegesprek

Tips voor een goed sollicitatiegesprek
Na het beoordelen van de binnengekomen sollicitatiebrieven, is het tijd om sollicitatiegesprekken te gaan voeren. Dit is uw kans om de kandidaten beter te leren kennen en te beoordelen op geschiktheid.

Er is in principe geen juiste of onjuiste manier om een sollicitatiegesprek te voeren, en afhankelijk van de functie zijn er verschillende tactieken vereist. Er zijn echter elementen die in elk sollicitatiegesprek moeten voorkomen om er zeker van te zijn dat u een goed beeld krijgt van een werknemer.

Type sollicitatiegesprekken
Houd u bij alle kandidaten die op dezelfde functie solliciteren aan een uniforme stijl. Zo kunt iedereen beoordelen op dezelfde eisen.
 • Telefonische interviews – Een telefonisch interview wordt meestal gedaan door iemand van de afdeling recruitment, voordat de kandidaat in gesprek gaat met een afdelingsmanager. Over het algemeen zijn deze sollicitatiegesprekken bedoeld om onduidelijkheden in een CV op te helderen en zijn een effectief middel om meerdere gesprekken in een uur te voeren. Voor functies waar goede telefonische vaardigheden benodigd zijn, is dit een goede eerste screening.
 • Competentiegesprekken – Deze sollicitatiegesprekken worden face-to-face gevoerd en zijn bedoeld om er achter te komen of een kandidaat de ervaring heeft om de functie te kunnen uitvoeren. Vaak worden hypotheses gebruikt om een kandidaat te vragen hoe hij een bepaalde situatie in het verleden heeft opgelost. Wat zijn de grote obstakels die hij heeft overwonnen? Waar is hij het meest trots op?
 • Gedragsanalyse – Als het om een functie gaat waar de kans groot is dat kandidaten geen ervaring hebben, worden deze sollicitatiegesprekken gevoerd om te kijken om zij geschikt zijn voor de functie. Ook hier worden hypothetische situaties gebruikt, maar nu worden ze gebruikt om te kijken hoe kandidaten op een bepaalde situatie reageren, en hoe ze functioneren onder druk.
 • Opdracht - Soms is er maar een manier om erachter te komen of iemand geschikt is voor het werk: door hem het te laten doen. Dit kan in de vorm van een assessment of door iemand een dag mee te laten draaien. Geef iedereen wel dezelfde opdracht als u meerdere kandidaten heeft. Op die manier kunt u hun werk beter vergelijken.
 • Panelgesprek – Dit soort sollicitatiegesprek wordt niet vaak meer uitgevoerd. Hier heeft de kandidaat een gesprek met vier of vijf mensen tegelijk. Dit soort gesprekken zijn bedoeld om alle betrokkenen in het proces op een lijn te krijgen. Het nadeel aan deze vorm is dat het erg intimiderend kan overkomen op een sollicitant.
Wie er allemaal betrokken worden in de sollicitatiegesprekken ligt natuurlijk aan de functie. Het is echter verstandig iemand altijd een sollicitatiegesprek met iemand van de HR-afdeling te laten hebben, en met de directe manager. Het kan ook verstandig zijn een directe collega die hetzelfde werk doet in het proces te betrekken.

De uitvoering
Wat voor soort interview u ook verkiest, u moet altijd goed voorbereid zijn. Maak een tijdschema met alle betrokkenen en zorg dat iedereen zich er aan houdt. Plan een half uur als buffer tussen gesprekken als u meerdere sollicitatiegesprekken op een dag heeft, zo komt u niet te laat voor het ene gesprek als een andere uitloopt.

Probeer zo flexibel mogelijk te zijn tegenover kandidaten als het gaat om het inplannen van tijdstippen. Zij hebben meestal ook verplichtingen tegenover hun huidige werkgever, stel ze meerdere tijdstippen en data voor en laat ze kiezen.

Dit klinkt misschien als een open deur, maar reserveer een vergaderkamer waar het rustig is. Het zal u verbazen hoe veel mensen een ruimte reserveren waarnaast gebouwd wordt, of die überhaupt een meetingruimte vergeten te boeken.

Houd u in grote lijnen aan de volgende stappen als een kandidaat arriveert:
 • Verwelkom de kandidaat, bied hem wat te drinken aan en begin met een luchtig praatje over bijvoorbeeld het weer, de voetbalwedstrijd van gisteren of iets in die geest.
 • Stel uzelf voor en vertel kort waar het gesprek uit zal bestaan.
 • Vertel wat over het bedrijf en waarom de functie waar hij op solliciteert vrij is.
 • Begin met het stellen van vragen. Vraag hem met u door zijn CV te lopen, het zal voor de kandidaat geruststellend zijn te praten over een bekend onderwerp.
 • Stel open vragen zodat de kandidaat alle ruimte krijgt om uit te leggen wat hij bedoelt.
 • Schuif lange vragen niet teveel op de lange baan, u wilt deze immers niet afraffelen aan het einde van het sollicitatiegesprek.
 • Vraag de kandidaat aan het einde van het gesprek of hij nog vragen heeft.
 • Informeer ze over de volgende stappen (wanneer krijgen ze van u te horen, wanneer wilt u ze uitnodigen voor een tweede sollicitatiegesprek enzovoort).
 • Breng de kandidaat naar uitgang en bedank ze voor hun tijd.
 • Schrijf uw aantekeningen als ze nog vers in uw hoofd zitten, vooral als u meerdere gesprekken heeft gevoerd kunt u zaken gemakkelijk door elkaar halen.
Een sollicitatiegesprek is voor een kandidaat net zo goed een gesprek om te kijken of hij wel bij u wil werken. Praat dus altijd over de positieve kanten van uw bedrijf en behandel ze als een potentiële klant waar u zaken mee wilt doen. Trek nette kleren aan, ook als u normaal gesproken casual gekleed naar het werk gaat. Als zij die moeite doen, getuigt het van respect als u hetzelfde doet.
Back to top