Wat kan je beter niet doen in een vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst vormt de basis voor een succesvolle werving. Hoe je dat doet leggen we uitgebreid uit in ons artikel over het schrijven van een effectieve vacaturetekst. Welke dingen je niet moet doen vertellen we hier.

Het zijn zaken die we nog te vaak zien gebeuren en die een vacature minder wervend maken. Terwijl ze zo makkelijk te verhelpen zijn.

Daarom onze 10 punten die je beter niet in een vacaturetekst kunt doen:

 

 

1 – Te veel informatie geven in de vacaturetitel

Een plaatsnaam, het salaris of soft skills horen niet in de vacaturetitel. Beperk je tot de functietitel om beter te worden gevonden door zoekmachines.

2 – Afkorten

Gebruik geen afkortingen in de vacaturetitel, schrijf liever ‘Junior Accountmanager’ dan ‘Jr. Accountmanager’. Ook jargon-afkortingen kunnen verwarrend zijn, omdat niet iedereen direct weet wat een EOL Test Engineer is of een Hoofdinstructeur Bedrijfsautotechniek (19MV001).

3 – Voor de hand liggende informatie geven

Overbodige informatie haalt werkzoekenden niet over om te solliciteren. Vermelden dat een secretaresse mails moet schrijven prikkelt dus niet. Maar dat het bijhouden van een (bedrijfs)site bij de werkzaamheden behoort, kan wel nuttig zijn, omdat dat dat minder voor de hand ligt.

4 – Vage salarisindicaties geven

Begin in de vacaturetekst alleen over het salaris als je specifieke informatie kunt geven. Een marktconform salaris zegt te weinig. Liever geen bedragen noemen? Vertel dan concreet over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

5 – (te) veel linkjes plaatsen

Overdadig gebruik van linkjes leidt af van het beoogde doel: dat de kandidaat solliciteert! Natuurlijk kun je linken naar de werkgeverssite zodat de kandidaat daar meer kan lezen over het bedrijf. Maar zorg dat er met minimaal 75% van de hyperlinks direct gesolliciteerd kan worden.

6 – Verschillende kleuren en lettertypes gebruiken

Kopjes en trefwoorden kun je laten opvallen door ze bijvoorbeeld vetgedrukt te maken, Maar overdrijf niet. Doe het niet te vaak en ga al helemaal niet aan de slag met verschillende kleuren en lettertypes op de vacature opvallender te maken. Vaak bereik je juist het tegenovergestelde: een schreeuwerige personeelsadvertentie die kandidaten wegjaagt.

7 – Veel (grote) afbeeldingen gebruiken

Plaats niet meer dan twee of drie niet al te grote afbeeldingen, en dan alleen als ze de inhoud ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sfeer- of actiebeelden. Te veel andere afbeeldingen leiden alleen maar af waar het eigenlijk om gaat: de vacaturetekst en het solliciteren.

8 – Discrimineren

Alleen als het van belang is voor de functie mag je volgens de wet vragen naar iemand van een bepaalde leeftijd of een zeker geslacht of ras. Maar wat wel en niet mag kan een grijs gebied zijn, lees dus ook het artikel over discriminatie in een vacaturetekst.

9 – Alle opties openhouden

Dit is vooral een tip om vervolgens werk te besparen in het selecteren van kandidaten. Benoem in de vacaturetekst daarom de harde eisen als die ook echt van belang zijn. Waarom om mbo- en hbo-kandidaten vragen als de voorkeur toch uitgaat naar werknemers die een hogeschool hebben afgerond?

10 – Een vacature plaatsen die niet aan jouw eigen kwaliteitseisen voldoet

Beschouw een personeelsadvertentie als het visitekaartje van jouw bedrijf. Lees de tekst na: zou je zelf reageren op deze vacature? Als je zelf niet enthousiast wordt van de vacature is de kans groot dat een kandidaat zich ook niet aangetrokken voelt.