1. Recruitment tips
  2. Wervingsadvies
  3. Kandidaten selecteren
  4. Vragen in het sollicitatiegesprek

Vragen in het sollicitatiegesprek

Vragen in het sollicitatiegesprek
Managers hebben soms de meeste bizarre vragen die zij graag tijdens een sollicitatiegesprek aan kandidaten stellen. Maar wat zegt het antwoord op zo’n vraag over uw gesprekspartner?

Alle vragen in een sollicitatiegesprek moeten er op gericht zijn om erachter te komen of iemand geschikt is voor de functie, onder druk kan presteren of in het team past. Deze vragen kunnen grofweg in drie categorieën worden ingedeeld: standaardvragen, onderzoekende vragen en slechte vragen.

Standaardvragen in een sollicitatiegesprek
Deze vragen komen vaak in sollicitatiegesprekken voor en de kandidaat heeft zijn antwoorden hierop vaak al voorbereid. Dat betekent overigens niet dat deze vragen in een sollicitatiegesprek nutteloos zijn, u kunt ze goed gebruiken om verschillende kandidaten met elkaar te vergelijken. Een aantal voorbeelden van standaardvragen zijn:

- Wat spreekt je aan in deze functie? Het antwoord op deze vraag vertelt u veel over hoeveel vooronderzoek een kandidaat naar het bedrijf en de functie heeft gedaan. U wilt natuurlijk een kandidaat die weet wat de functie inhoudt en weet dat hij het aan kan.

- Wat zijn je doelen? Zijn ze van plan hun vaardigheden te ontwikkelen in uw bedrijf, of zijn ze geïnteresseerd in de branche?

- Wat zijn je sterke en zwakke punten? Het is altijd goed om van een kandidaat te horen wat hun sterke punten zijn zodat u kunt bekijken waar die vaardigheden bij de functie passen. Vraag ze wat ze hebben gedaan, of van plan zijn, om hun zwakke punten te verbeteren.

Onderzoekende vragen in een sollicitatiegesprek
Deze vragen zijn er voor bedoeld om uit te vinden wat voor ervaring iemand heeft en wat voor type medewerker u voor u heeft. Een aantal voorbeelden van onderzoekende vragen in een sollicitatiegesprek zijn:

- Onder wat voor managementstijl werk jij het best? Past dit bij de types manager die in dienst zijn bij uw bedrijf?

- Met wat voor soort mensen werkt je het best samen? Past dit bij zijn potentiële directe collega’s?

- Wat is tot nu toe de grootste uitdaging in je carrière geweest? Hoe hij een bepaalde situatie heeft aangepakt, kan u veel vertellen over iemand. Ook krijgt u gelijk een goed beeld van wat hij als uitdaging ziet.

- Waar ben je trots op in je carrière? Het is goed als iemand trots is op zijn werk, deze vraagt geeft ze de mogelijkheid om te schitteren.

- Waar heb je spijt van? Heeft de kandidaat geleerd van fouten? Deze vraag kan u veel vertellen over het carrièrepad dat iemand heeft bewandeld. Zijn ze tevreden met waar ze nu staan? Of hadden ze liever een ander pad gekozen?

Stel ook vragen over hun kennis op het gebied van software, talen, uw branche enzovoort.

Slechte vragen in een sollicitatiegesprek
Een slechte vraag kan niet alleen de rode draad van het sollicitatiegesprek in de war gooien, het kan u ook in een kwaad daglicht stellen bij de sollicitant. Probeer de volgende vragen te ontwijken:

- Vertel me eens wat over jezelf. Om mee te beginnen is het niet eens vraag. Ook is de vraag op z’n zachtst gezegd niet specifiek, het is nog maar de vraag of wel de informatie krijgt die u wilt. Probeer een alternatief als “Kun je me vertellen waarom je voor dit carrièrepad hebt gekozen?”

- Waar wil je zijn over vijf jaar? “Ergens op een strand op Hawaii na het winnen van de loterij,” zou het eerlijke antwoord zijn. U krijgt echter te horen: “In een managementfunctie in uw bedrijf,” of een ander sociaal wenselijk antwoord. Vraag daarom liever: “Welke vaardigheden wil je de komende jaren ontwikkelen om verder te komen in je carrière?”

- Wat heeft u ons te bieden wat andere niet hebben? Is dat niet uw taak om daar achter te komen? Kandidaten weten bovendien niet wat de kwaliteiten van andere sollicitanten zijn, dus ze kunnen het antwoord op deze vraag niet weten. “Wat is je meest waardevolle eigenschap” is een betere vraag.

- Als je een dier kon zijn, welke zou je dan kiezen? Deze vraag wordt gebruikt om kandidaten te verrassen, maar de meesten zullen voorbereid zijn op deze quasi psychologische vraag. Als u op zoek bent naar een leeuw (met leiderschapskwaliteiten), vraag ze dan gewoon naar die kwaliteiten.

- Wat is je burgerlijke staat? Deze vraag, en vragen over geloof, seksualiteit, handicaps enzovoort, zijn niet alleen onethisch – ze zijn ook illegaal. Een sollicitant hoeft hier dan ook geen eerlijk antwoord op te geven.

- Op wat voor salaris hoop je? Dit is een vraag die u voor of na een sollicitatiegesprek kunt stellen, maar niet tijdens het gesprek zelf. U zet de kandidaat hiermee onder druk om ter plekke een bedrag te bedenken.